Alle do’s en dont’s voor langdurig behoud van uw bril

6 juli 2023 in


Vindt u uw bril prettig dragen, en is het montuur precies zoals u het mooi vindt? Met het juiste onderhoud heeft u nog veel langer plezier van uw bril! Want wanneer u uw bril goed onderhoudt, kunt u deze minstens drie tot vijf jaar dragen! Maar wat is ‘goed onderhoud’? Wij zetten de do’s en don’ts voor u op een rijtje:

Do’s om uw bril jarenlang in topconditie te houden:

1. Maak uw bril regelmatig schoon

Het beste is om onze reinigingsspray van Konings Optiek te gebruiken. Deze spray is speciaal gemaakt om uw bril grondig en veilig te reinigen. U kunt ook uw bril afspoelen met stromend, handwarm water. Gebruik een zachte zeep zonder citroen- of citrusbasis, om de laatste restjes te verwijderen. Citrus is een bijtend middel, dat vaak de beschermlaag van uw montuur en glazen beschadigt. Zo ontstaan kleurverschillen, en kunnen eventuele coatings van uw brilglas verslijten.

2. Droog uw bril altijd af

Droog de bril altijd af, met een (microvezel) doek dat zonder wasverzachter gewassen is. Hierdoor voorkomt u dat er een wazig, vlekkerig laagje achterblijft.

3. Reinig uw bril intensief

Probeer eens een ultrasonische reiniging voor uw bril! Microscopische vuiltjes hechten zich dagelijks aan uw montuur en glas, waardoor sommige plekjes ondanks het poetsen toch ‘vuil’ blijven. Een keer per drie maanden een intensieve reiniging van uw bril bij Konings Optiek verwijdert viezigheid zoals transpiratie en make-upresten volledig. Ultrasone golven komen overal waar vloeistof kan komen, waardoor het de bril reinigt op plaatsen die u zelf niet goed bereikt. Ook maakt het de neuspads weer helemaal schoon. Na afloop lijkt de bril lijkt wel nieuw!

4. Berg uw bril veilig op

Bewaar de bril in een brillenkoker wanneer u deze niet draagt, zo voorkomt u dat de bril valt en er schade ontstaat. Ook is het verstandig om uw bril op een vaste plek te bewaren, dan is de kans klein dat hij valt.

5. Laat uw bril afstellen in de optiek

Doordat u uw bril (dagelijks) draagt en vaak op- en afzet, verbuigen de oortips, neuspads en brilveren soms. Dit kunnen we op ieder moment kosteloos voor u controleren en bijstellen.


Voorzichtig! De don’ts:

1. Krassen maken

Probeer krassen te voorkomen, want een brillenglas met krassen kan niet zomaar gepolijst worden. Leg een bril niet op de voorzijde van de glazen neer, dit veroorzaakt namelijk vaak de kleine, bekende krasjes. Leg de bril daarom neer op de oortips als de bril op harde ondergrond ligt.

2. Aan hitte blootstellen

Hoge temperaturen zijn niet goed voor het materiaal én de glazen van uw bril. Laat uw (zonne-)bril daarom niet in uw auto laten liggen ’s zomers en neem uw (favoriete!) bril niet mee naar de sauna.

3. Sterke, bijtende stoffen

Voorkom dat uw bril met agressieve stoffen in contact komt. Natuurlijk zijn bijtende middelen schadelijk, maar ook de alledaagse producten als parfum, haarlak of sterke schoonmaakmiddelen zijn een risico voor uw bril.

4. Zelf “knutselen”

Probeer niet “even uw bril terug te buigen”, bijvoorbeeld na een val. Mocht het voorkomen dat uw bril is verbogen door een ongelukje, probeer dan niet zelf uw bril te corrigeren. Hierdoor kan het glas onder druk komen te staan en beschadigen. Wij lossen dit graag voor u op, en besparen daarmee uw brillenglazen.

Bent u tevreden over het behoud van uw bril? Met bovenstaande do’s en don’ts kan uw bril nog lang mee. Heeft u vragen over de staat van uw bril? We zien u graag langskomen in onze winkel!

Deel deze post
Labels