Bescherm uw ogen tegen schadelijk UV-licht

Bescherm je ogen net zo goed als je huid
4 juli 2023 in


Dat UV-straling de huid ernstig kan beschadigen door verbranding, weet inmiddels iedereen wel. Maar dat door UV-straling de kans op oogletsel toeneemt, is misschien iets minder goed bekend, al dragen veel mensen een zonnebril als mode–accessoire. Zonnebrillen associëren we met mooi weer, een bepaalde lifestyle, vakantie, festivals en vrijheid. We kopen ze in allerlei soorten en maten en in de meest opvallende kleuren. Toch blijkt uit onderzoek van het Oogfonds dat 80% van alle Nederlanders weleens vergeet een zonnebril te dragen, en 1 op de 6 mannen er zelfs nooit één draagt! Echter, niet alle zonnebrillen beschermen onze ogen adequaat tegen de schadelijke UV-straling van zonlicht. Dit heeft meer gevolgen dan u denkt…

Letselschade door de zon

De zon is eigenlijk een gigantische bol van vuur die enorme hoeveelheden energie uitstraalt. Deze energie is voor het overgrote deel onschuldig, en bestaat voor 90% uit zichtbaar licht en infrarood licht. Slechts een klein deel van het licht, ongeveer 10%, bestaat uit het eerder genoemde Ultra Violette licht. De blootstelling aan UV-straling verhoogt het risico op oogschade zoals staar en leeftijdsgebonden maculadegeneratie (een oogaandoening waarbij gezichtsscherpte afneemt).

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een zonnebril?

Om te voorkomen dat uw stranddag of festival eindigt met een oogbeschadiging als gevolg van fel zonlicht, is het aan te bevelen ook bij bewolkt uw ogen te beschermen met een zonnebril die voldoet aan de volgende eisen:

  • De zonnebril moet 100% UV-bescherming geven. (Op een sticker of in de beschrijving van de bril staat dit aangegeven als 100% UV of als UV 400).
  • Een lichtabsorptie van minimaal 75% wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kunt u in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met de Europese CE markering 3.
  • Het montuur is groot genoeg en sluit goed aan op het gezicht om te voorkomen dat het Uv-licht de ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
  • Een polariserende bril neutraliseert hinderlijke schitteringen zoals de weerkaatsing van de zon op water.


Deel deze post
Labels