Zo ontdekt u of multifocale glazen geschikt zijn voor u

7 juli 2023 in


Herkent u dat? Telkens wisselen tussen uw gewone bril en uw leesbril? Dat kan vervelend zijn. Multifocale glazen bieden de oplossing! Een veel gehoorde term misschien. Alleen wat zijn multifocale glazen precies? En is het een geschikte kijkoplossing voor u? Onze oogspecialisten leggen het u uit!

1. Wat zijn multifocale glazen? 

In multifocale glazen zijn sterkte voor veraf evenals de sterkte voor dichtbij gecombineerd. Dat gebeurt door middel van een natuurlijk verloop van plus-naar min-sterkte. Voor elke afstand heeft u dus een haarscherp beeld. Hierdoor heeft u voor alle afstanden slechts één bril nodig, dus u heeft bijvoorbeeld een gewone bril en leesbril in één. Wel zo handig…

2. Wanneer komen multifocale glazen van pas?

Op sommige momenten is het vervelend om van bril te moeten wisselen. Tijdens het lezen bijvoorbeeld! Met multifocale glazen ziet u van veraf én dichtbij haarscherp, dus is een leesbril overbodig!

3. Leren kijken met multifocale glazen

Leren kijken? Ja, u leest het goed. Ondanks dat multifocale glazen veel gemak bieden, hebben deze glazen wel een handleiding nodig. Om alle afstanden goed, scherp te kunnen zien, zijn er verschillende manieren om door het glas te kijken. Dat werkt als volgt:

  • Als u aan het lezen bent, kijkt u onderin het glas. Hier zit de leessterkte.
  • Voor middenafstanden kijkt u door het middelste gedeelte van het glas.
  • Voor grote afstanden kijkt u bovenin het glas.

Even wennen in het begin, maar als u er eenmaal aan gewend bent, merkt u het niet meer. Dan is het slechts reuze gemakkelijk!

4. Wennen hoort erbij

Het gewenningsproces verschilt per persoon. De één is na een aantal dagen gewend, de ander doet er een aantal weken over. Omdat de verschillende sterktes naadloos in elkaar overlopen, moeten de ogen én hersenen hieraan wennen. In het begin kan het een beetje lastig zijn met autorijden of traplopen. Toch is het echt de moeite waard! Eén tip: zet uw bril niet af en blijf proberen.

Bij Konings Optiek zijn de Varilux S-series verkrijgbaar als multifocale glazen, een innovatie in multifocale brillenglazen opgebouwd uit drie revolutionaire technologieën. Deze bieden u snellere reactietijd, het scherpste zicht en optimale stabiliteit. Zonder vervormingen. Denkt u dat multifocale glazen dé optie voor u kunnen zijn? Kom gerust even langs. Wij staan altijd klaar om u te voorzien van advies!


Deel deze post