Contactlenzen? 5 tips om de winter door te komen!

6 juli 2023 in


De wintermaanden zorgen bij veel contactlensdragers voor droge, geïrriteerde ogen. Dat zorgt voor een oncomfortabel gevoel bij het dragen van zachte contactlenzen. De koude wind, of droge lucht die van de verwarming afkomt, zijn vaak de boosdoeners. In deze blog vindt u 5 slimme tips voor comfortabele ogen en een gezond zicht deze winter.

Tip 1: Check welke lenzen bij u passen

Het eerste bezoek bij uw contactlensspecialist is erg bepalend voor uw ervaring met lenzen. Bij Konings Optiek bespreken we met u de mogelijkheden op het gebied van lenzen, zodat deze optimaal bij uw leefstijl passen. Vaak worden zachte lenzen aangeraden vanwege het hoge draagcomfort, maar ook bieden harde lenzen voordelen die voor u wellicht zwaarder wegen. Wist u dat er zelfs nachtlenzen zijn? Afhankelijk van uw oogsterkte is dit ook een optie.

Tip 2: Houd uw lenzen gehydrateerd

Lenzendragers met zachte contactlenzen krijgen vaak ’s winters last van droge ogen. Klinkt dit bekend voor u? Droge ogen worden veroorzaakt door de droge lucht vanuit de loeiende verwarming. U kunt natuurlijk de verwarming wat lager zetten, maar sommige mensen zijn ook gebaat bij het gebruiken van luchtbevochtigers. Doordat de luchtbevochtiger de luchtvochtigheid reguleert, zullen uw ogen minder irriteren.

Tip 3: Houd oogdruppels binnen handbereik

Een andere mogelijkheid om droge ogen tegen te gaan is het gebruik van oogdruppels. Let er altijd op dat de oogdruppels die u gebruikt, geschikt zijn bij dragen van contactlenzen. Gedurende de dag kunt u even druppelen en merkt u vrijwel meteen resultaat: geen geïrriteerde, droge ogen meer! Het gebruiken van oogdruppels kan uw ogen ook laten ontspannen, dus vermoeide ogen zijn hierbij ook gebaat. Bij ons vindt u oogdruppels van Vismed die helpen de samenstelling van het traanvocht te verbeteren en daardoor beter en langduriger werken.

Tip 4: Bescherm!

Het is niet iets waar men vaak bij stilstaat, maar ook in de winter kan een zonnebril erg fijn zijn. Het zwakt de koude wind af, zorgt ervoor dat u ondanks de laagstaande zon goed ziet en voorkomt die verblindende weerspiegeling van het zonlicht in de sneeuw of het ijs. Als lenzendrager is het ook van groot belang om uw ogen te beschermen tegen UV straling, omdat uw ogen gevoeliger zijn als u lenzen draagt. We raden u aan om in de winter uw zonnebril altijd mee te nemen. Waarschijnlijk zet u hem vaker op dan u zou verwachten!

Tip 5: Was altijd uw handen voordat u uw contactlenzen aanraakt

Eigenlijk wordt iedere lenzendrager hierop geattendeerd bij het aanschaffen van lenzen. Toch vergeet u misschien ook vaak uw handen te wassen. Het is van groot hygiënisch belang dit te doen voor u de lenzen aanraakt, vooral in de winter. In de winter zijn er meer virussen en hebben veel mensen een zwakker immuunsysteem, waardoor bacteriën sneller toeslaan. De gedachte van bacteriën in uw ogen is niet zo prettig natuurlijk, dus écht even handen wassen en goed afdrogen om uw lenzen en ogen schoon te houden. 

Wilt u weten of uw lenzen de beste optie voor u zijn, of heeft u vragen over problemen met uw lenzen? Kom dan gerust even vrijblijvend langs in onze optiek voor een optometrisch onderzoek door een van onze professionals. Wij herkennen eventuele oogaandoeningen en verwijzen u eventueel door naar de oogarts. Alles voor een gezond zicht. Fijne winter!

Deel deze post