Het dagelijkse gebruik van beeldschermen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Met laptops, smartphones en tablets stellen we ons dagelijks bloot aan veel blauw licht. Niet alle vormen van blauw licht zijn gevaarlijk, maar toch kan blauw licht de ooggezondheid beïnvloeden. Hoe zit dit, en hoe gaat u daarmee om?
Wat is blauw licht?
Blauw licht is niet per definitie kunstmatig. Sterker nog, de grootste bron van het licht is de zon (daarom lijkt de lucht blauw). Blauw licht heeft een korte golflengte, en daarmee een diep doordringend vermogen.
Om een ingewikkeld verhaal kort te maken: het licht beïnvloedt uw ooggezondheid bij blootstelling als de bron dichtbij is. Dit betekent dat smartphones, tablets en computers gevaarlijker zijn, dan bijvoorbeeld de tv waar u verder vanaf zit.
Overmatige blootstelling aan blauw licht
Het kunstmatige licht van beeldschermen kan schadelijk worden bij overmatig gebruik. De ogen raken beschadigd en er treedt dan netvliesveroudering op. Droge ogen en moeite met focussen zijn typische symptomen die ontstaan door veel beeldschermgebruik.
Blauw licht kan u wakker houden
Uw nachtrust kan óók lijden onder het blauwe licht, omdat melatonine afscheiding wordt onderdrukt. Melatonine is een lichaamseigen stof die slaap opwekt. Sinds het vele gebruik van beeldschermen is er veel meer blootstelling aan blauw licht. Het lichaam koppelt blauw licht aan de zon, dus denkt dat het nog dag is. Hierdoor wordt de natuurlijke melatonine-aanmaak verminderd en komt u moelijker in slaap.
Oplossingen voor kunstmatig licht en gezonde ogen
Omdat het vele blauwe licht veel nadelen heeft, wilt u uw ogen weren tegen netvliesveroudering en de melatonine-verstoring in uw lichaam. Om dit mogelijk te maken kunt u bewust minder beeldschermtijd doorbrengen. Probeer ’s avonds bijvoorbeeld niet te laat nog op uw smartphone te ‘scrollen’ en leg uw telefoon ook wat vaker weg als u hem niet nodig heeft.
Voor sommige mensen is het onmogelijk om een beeldscherm te vermijden. Bijvoorbeeld op kantoor. Daar zijn speciale glazen voor ontwikkeld, Eyezen en Varilux Digitime. Bij deze glazen kunt u kiezen voor een speciale ontspiegeling op uw brilglazen. Brilglazen ontspiegelen tegen blauw licht is één van de meest effectieve manieren om uw ogen te beschermen. Met deze ontspiegeling, Crizal Prevencia genaamd, wordt het schadelijke licht door de glazen geweerd. Natuurlijk licht valt wel door de glazen, wat uw biologische klok reguleert en een goed gevoel opwekt. Zo krijgt u uw oude slaappatroon terug en voelen uw ogen niet uitgeput na een lange tijd lezen op een beeldscherm.
Leer meer over de computerbril om te weten te komen of dat dé bril-oplossing voor jou is.
Bij Konings Optiek zijn we ervan overtuigd dat gezonde ogen bijdragen aan uw welzijn. Daarom adviseren we u vrijblijvend voor de juiste kijkoplossing. Bent u tevreden over uw beeldschermgebruik, of is het tijd om uw ogen van bescherming te voorzien? We verwelkomen u graag voor persoonlijk advies.