Hoe komt het dat u dichtbij onscherp ziet?

Alles over verziendheid.
1 augustus 2023 in


Heeft u moeite met het zien van details? En houdt u voorwerpen op een afstand om ze beter te zien? Dan heeft u misschien last van verziendheid, ook wel hypermetropie genoemd. Bij deze oogafwijking wordt licht verkeerd afgebroken, waardoor u voorwerpen op van dichtbij niet scherp ziet. Hier kan u erg last van hebben, bijvoorbeeld tijdens het lezen, televisie kijken of achter de computer. In dit blog leggen wij de oorzaken van verziendheid uit, en wat u hier tegen kan doen.

Wat is verziendheid?

Bij een normaal oog gaan de lichtstralen naar binnen via het hoornvlies, en via de pupil naar uw ooglens. Hierin worden de lichtstralen gebroken, zodat ze samenvallen in 1 punt op uw netvlies. Uw netvlies bevindt zich achter in uw oog. Het punt waarop de lichtstralen samenvallen, noemt men het brandpunt. Als dit brandpunt op uw netvlies valt, ziet u scherp. Bij iemand die verziend is, valt dit brandpunt achter het netvlies, waardoor u wazig ziet.

Oorzaken verziendheid

Verziendheid kan twee oorzaken hebben:

  1. Het oog is te kort. De lichtstralen buigen juist af, maar omdat het oog korter is dan normaal, valt het brandpunt achter het netvlies.
  2. Het ooglens is te plat. Hierdoor buigen de lichtstralen te zwak af en komt het brandpunt achter het netvlies te liggen.

Normaal zicht

Verziend

Verziend gecorrigeerd met bril

Het afbreken van het licht is weergegeven in bovenstaande vereenvoudigde illustratie. Het eerste oog laat een normale afbreking zien, waarbij het brandpunt (in de illustratie weergegeven met een stippellijn) op het netvlies achter in het oog valt. Bij de tweede afbeelding ziet u dat de lichtstralen elkaar raken achter het oog, waardoor het brandpunt achter het netvlies ligt. Bij de laatste afbeelding ziet u hoe door middel van een bril of lens de lichtstralen gecorrigeerd zijn, waardoor het brandpunt toch op het netvlies valt.

Behandeling verziendheid

Ziet u ook van dichtbij wazig? Dan doet u er goed aan om langs te komen voor een oogmeting. Wij nemen alle tijd voor u, want u en uw ogen zijn uniek! Samen kijken we naar de klachten, wensen en de gezondheid van uw oog. Zo weet u zeker dat u met de juiste oplossing onze winkel weer verlaat. Neem contact met ons op, of maak nu uw afspraak.

Naast verziendheid, is er ook bijziendheid. Kunt u het nummerbord van de auto voor u lastig lezen tijdens het auto rijden? Of ziet u de gezichten aan de overkant van de straat lastig? Dan heeft u misschien myopie.

Deel deze post