Hooikoorts en lenzen: tips om irritaties te verminderen

6 juli 2023 in


Het zonnetje begint te schijnen, de vogels beginnen met nestelen… van de lente krijgt menigeen een glimlach op zijn gezicht. Behalve de mensen die last hebben van hooikoorts: een allergische reactie van de slijmvliezen van de neus en ogen op stuifmeel, pollen van grassen, bomen of struiken. Voor hen is deze periode een vervelende tijd. En de hooikoortspatiënten met lenzen? Zij hebben het al helemaal slecht getroffen.

Hoewel u zou denken dat contactlenzen uw ogen juist beschermen tegen al het stuifmeel in de lucht, is het tegendeel waar. De poreuze eigenschap van lenzen, die ironisch genoeg zorgt voor een optimaal draagcomfort, is de boosdoener. De lenzen houden vocht vast en laten zuurstof, maar helaas ook stuifmeel door. Dat veroorzaakt een allergische reactie die extra eiwitten aanmaakt die weer in het traanvocht terechtkomen. Het gevolg? Jeuk en nog meer irritatie door dichtslibbende lenzen.

Hoe zorgt u er nu voor dat u zo min mogelijk last heeft van al het rondvliegende stuifmeel? Konings Optiek stelde enkele tips voor u samen.

5 tips: hoe verminder ik hooikoorts-irritaties?

  • Draag een (zonne)bril, dat beschermt uw ogen (en lenzen) tegen pollen
  • Probeer daglenzen zodat u elke dag begint met ‘verse’ lenzen!
  • Was uw handen goed voordat u uw lenzen in- en uitdoet zodat u aanraking en stuifmeel zo veel mogelijk vermijdt
  • Draag nachtlenzen, in plaats van lenzen overdag. Hierdoor corrigeren uw ogen terwijl u slaapt zodat lenzen overdag overbodig zijn. Bovendien heeft u ’s nachts ook weinig last van pollen.
  • Vindt u het vervelend lenzen te dragen én te druppelen? Dan kunt u nog denken aan het combineren van nachtlenzen en oogdruppels.

Meer advies over uw lenzen?

Maak vrijblijvend een afspraak bij Konings voor advies op maat!


Deel deze post