Het kan u zomaar overkomen. U heeft opeens problemen met uw zicht of last van uw ogen als gevolg van een oogaandoening. Deze keer bespreken we de chronische, veelvoorkomende oogziekte Glaucoom. Wat is deze oogaandoening? Wat zijn de gevolgen? Wat kunt u eraan doen? En ook: hoe kunt u de blijvende schade voorkomen?
Wat is Glaucoom?
Glaucoom is een oogaandoening waarbij de zenuwvezels op het netvlies worden aangetast. De oorzaak hiervan is meestal een te hoge oogdruk. Hierdoor werken de zenuwvezels in het oog minder goed en vallen uit. De oogzenuw stuurt prikkels naar de hersenen, die de prikkels interpreteren tot beeld. Maar is de zenuw aangetast, dan betekent dat minder prikkels naar de hersenen en dus een verkleind gezichtsveld. Het gezichtsveld is het gebied dat we met het oog kunnen overzien zonder te bewegen.
Er zijn drie typen Glaucoom, namelijk ‘open kamerhoekglaucoom’, ‘afgesloten kamerhoekglaucoom’ en ‘normale oogdruk glaucoom’. Open kamerhoekglaucoom komt het meest voor. Deze soort is goed te behandelen waardoor het zicht niet sterk verslechtert. Het ‘afgesloten kamerhoekglaucoom’ ontstaat erg plotseling. Directe behandeling is dan noodzakelijk. Bij normale oogdrukglaucoom is er, zoals de naam al aangeeft, geen verhoogde oogdruk. De bloedvaten in de oogzenuw zijn dusdanig zwak, dat ze worden aangetast door de normale oogdruk.
Oorzaken van Glaucoom
In principe kan iedereen glaucoom krijgen, maar de belangrijkste oorzaak is een te hoge oogdruk. Verdere risicofactoren zijn: het is een familiekwaal, hoge leeftijd, hart- en vaatziekten, sterke bijziendheid (Myopie) en afwijkingen in bloedvaten of in het oog.
Gevolgen van Glaucoom
De aantasting van de oogzenuw leidt tot uitval van het gezichtsveld. Vaak vullen de hersenen zelf een deel aan waardoor het zicht nog lange tijd ‘volledig’ lijkt. Maar wanneer u dit niet laat behandelen, kan er een ernstige beschadiging aan de oogzenuw ontstaan. Serieuze vormen van glaucoom tekenen zich door kokerzicht. Hierbij wordt het gezichtsveld steeds smaller, omdat steeds meer vezels uitvallen die het ‘beeld’ van uw ogen naar de hersens sturen. Onbehandelde glaucoom kan uiteindelijk zelfs tot blindheid leiden.
Hoe helpt Konings Optiek bij Glaucoom of andere aandoeningen?
Onze optometristen herkennen oogafwijkingen vaak eerder dan u er last van heeft. Dit komt omdat uw hersenen de uitval van uw gezichtsveld opvullen, waardoor uw beeld volledig lijkt. Echter is het tijdig constateren van groot belang, omdat de opgelopen schade blijvend is. Behandelingen voorkomen alleen dat de schade groter wordt, daarom wilt u zo snel mogelijk naar de oogarts. Deze specialisten behandelen glaucoom in de vorm van medicatie, laserbehandeling of een operatie.
Ervaart u last aan uw ogen of zicht?
Goed voor uw ogen zorgen is ontzettend belangrijk. En dat begint bij een regelmatige oogcheck bij één van onze ervaren optometristen. Zij zijn opgeleid om uw ooggezondheid te bekijken en ook oogaandoeningen te ontdekken, zoals Glaucoom. Hoe eerder het wordt ontdekt, hoe beter het behandeld kan worden.