Staar herkennen en behandelen

6 juli 2023 in


Staar, ook wel ‘cataract’ genoemd, is een veelvoorkomende oogaandoening waarbij er sprake is van onscherp of wazig zicht, en een verminderd contrast. Niet alleen in het donker kan staar het zicht flink belemmeren, ook fel licht en schitteringen kunnen u als u staar heeft tijdelijk compleet verblinden. In deze blog leest meer u over de oorzaken en symptomen van staar en wat u kunt doen wanneer u twijfelt aan uw zicht.

De oorzaak van staar

Staar is een veelvoorkomend en ‘gewoon’ oogprobleem dat kan ontstaan door ouderdom, erfelijke factoren of een trauma of ziekte. Ouderdom is met stip de meest voorkomende oorzaak van staar. Door de jaren heen kan er een samenklontering van eiwitten in de lens plaatsvinden. Dit zorgt voor een vertroebeling waardoor het licht het netvlies niet meer goed kan bereiken en we waziger gaan zien. Maar staar kan ook op jonge leeftijd voorkomen. Het kan erfelijk zijn, maar het kan ook tíjdens de zwangerschap zijn ontstaan. Aangeboren staar komt ongeveer bij 1 op de 10.000 baby’s voor. Daarnaast kunnen andere oogaandoeningen, diabetes, roken, overmatig alcoholgebruik, veel zonlicht en het gebruik van bepaalde medicijnen.

Staar-onderzoek

Heeft u weleens twijfels over uw zicht? Merkt u dat u in het donker slecht ziet, of dat u meer last heeft van de lichten van auto’s gedurende de avonduren? Bent u overgevoelig voor zonlicht? Ziet u een waas bij het van buiten naar binnengaan? Kom dan eens langs in onze optiek. Onze optometristen onderzoeken dan uw ooglens en constateren de aanwezigheid en hoeveelheid van eventuele staarvorming. U voelt hier niets van, en gaat daarna naar huis met een duidelijk advies.

Staar behandelen

Beginnende staar valt misschien op de korte termijn nog enigszins te ondervangen door bijvoorbeeld een andere bril, vergrootglas of wat extra licht. Maar uiteindelijk is een staaroperatie in alle gevallen nodig, omdat het zicht alleen maar verder af gaat nemen. Klinkt eng, maar het is een kleine ingreep van zo’n 30 minuten waarin uw troebele lens wordt vervangen door een nieuwe kunstlens. Na de operatie is uw zicht weer zo goed als nieuw!

Kortom, wilt u advies over uw zicht? Kom dan gerust even langs. Onze optometristen helpen u graag verder.

Deel deze post
Labels