Suikerziekte en het oog

6 juli 2023 in


Diabetes, ook wel suikerziekte, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Maar wist u ook dat veel diabetespatiënten problemen krijgen met hun ogen? Diabetes is zelfs de grootste veroorzaker van blindheid in Europa.

Suikerziekte (diabetes mellitus) kan afwijkingen op het netvlies geven, zonder dat het zicht meteen vermindert. Deze oogproblemen noemen we bij diabetes ‘diabetische retinopathie’. Het niet scherp of troebel zien, dubbel zien, pijn aan de ogen of ontstekingen zijn vaak de eerst merkbare gevolgen van diabetes.

Wat is diabetische retinopathie?

Bij diabetische retinopathie verzwakken en beschadigen de bloedvaatjes in het netvlies, waardoor ze kunnen gaan lekken. Hierdoor krijgt het oog te weinig zuurstof, en maakt het als reactie hierop nieuwe bloedvaatjes aan. Deze tere bloedvaatjes gaan sneller kapot en zorgen voor nog meer bloedingen. Dit kan vervelende klachten opleveren als dit niet behandeld wordt. Het kan zelfs tot slechtziendheid of blindheid leiden.

Wat kan Konings Optiek voor u doen?

Jaarlijkse controle voor mensen met diabetes door een van onze optometristen is erg belangrijk, ook als u geen oogklachten heeft. Deze controle bieden wij als service aan voor klanten met diabetes. Op verzoek van de huisarts maken en beoordelen wij ook netvliesfoto’s (ook wel fundusfoto’s genoemd) om de beschadigingen (bloedingen) te kunnen opsporen. Eventuele afwijkingen in uw oog kunnen wij hiermee al in vroeg stadium herkennen. Onze bevindingen worden direct gerapporteerd aan uw huisarts of diabetesverpleegkundige, waarna een behandelplan op maat kan worden samengesteld.

Zien wij u binnenkort voor uw jaarlijkse controle? In een half uurtje weet u al hoe het met uw ogen gesteld is. Maak een afspraak voor uw kosteloze oogmeting.

Konings Optiek in het centrum van Veenendaal. De opticien met een moderne  focus en een klantentevredenheid van gemiddeld een 9.


Deel deze post
Labels