Twijfels over uw zicht? Test het!

6 juli 2023 in


Wist u dat 7 op de 10 keer slechtziendheid of blindheid voorkomen kan worden? En dat twee keer zoveel vrouwen als mannen een visuele beperking hebben? Konings Optiek raadt daarom aan om één keer in de twee jaar deel te nemen aan een oogonderzoek. Zo’n onderzoek duurt ongeveer een halfuur, daarin testen we of u slechtziend bent of last van kleurenblindheid heeft. Echter kan het ook makkelijker, met een test van essilor.nl. Deze bestaat uit vijf kleine testjes die tot stand zijn gekomen door advies van oogartsen. De oogtest is uitsluitend bedoeld als voorbeeld, alleen deskundigen kunnen een daadwerkelijke oogafwijking vaststellen.

Test 1: Bent u bijziend of verziend?

Ziet u beter van dichtbij of ver weg? Of u bijziend of verziend bent, hangt af vanaf welke afstand uw zicht onscherp is. Een oogtest kan dit meten. De uitkomst van deze test bepaalt de sterkte van uw bril of contactlenzen. De test werkt als volgt, kijk naar het rode en groene vlak. De scherpte van 0 in het rode of groene vlak bepaalt of u bij- of verziend bent. Mocht u de 0 in het groene of rode vak niet scherp zien. Dan kan het zijn dat u bijziend of verziend bent. Dat is op te lossen met een bril op sterkte.


Test 2: Hoe scherp ziet u?

Door middel van een oogkaart meet u de gezichtsscherpte per oog, ook wel de visus genoemd. Dit is een maat voor de kleinste details die iemand nog kan onderscheiden. De oorzaak van een gebrek aan gezichtsscherpte kan liggen bij astigmatisme of bij- of verziendheid. Geen paniek, dit is te verhelpen met corrigerende brillenglazen. Het testen van uw gezichtsscherpte gebeurt als volgt: ga ongeveer één meter van uw scherm af zitten en probeer de letters, rij voor rij, te lezen. Wanneer u hier moeite mee heeft, raden wij aan om een afspraak bij ons te maken.


Test 3: Hoe is uw nabijzicht?

Als u merkt dat u onscherp zicht heeft op voorwerpen dichtbij, bijvoorbeeld bij het computeren of lezen. Dan is het handig om u uw nabijzicht te testen door middel van deze leestest. Als u ongeveer 1 á 2 meter van het scherm af gaat zitten, probeert u de vijf zinnetjes te lezen. Lukt dit niet, dan is een deskundige test bij ons een goede optie.


Test 4: Astigmatisme, wat is dat?

Concentratieproblemen, hoofdpijn en oogvermoeidheid. Komt u dit bekend voor? Het kan zijn dat u last heeft van astigmatisme. Daar kunt u op de volgende manier achter komen. Als u naar de halve cirkel kijkt en u ziet sommige lijnen grijzer dan de andere, dan is er wellicht sprake van astigmatisme. Wat houdt dat in? De kromming van uw hoornvlies is niet regelmatig, maar in één richting vlakker dan de andere richting. Een bril met cillindrische glazen kan de oplossing bieden.


Test 5: Wel of niet kleurenblind?

De Ishihara-test kan bepalen of u last heeft van kleurenblindheid. In de cirkels zitten stippen met verschillende kleuren. Daarin is een cijfer verwerkt met gelijkwaardige kleuren. Kunt u deze cijfers ontrafelen, dan heeft u geen last van kleurenblindheid.


Hebben deze testjes u aan het twijfelen gebracht? Kom dan langs bij ons in de winkel en dan nemen wij deze twijfels bij u weg!

Konings Optiek kan op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor de uitkomsten van deze online Oogtest. 


Deel deze post
Labels