Hoe komt het dat u onscherp ziet in de verte?

Alles over verziendheid.
1 augustus 2023 in


Tijdens het lezen van een boek ziet u alles scherp, maar tijdens een wandeling ziet u in de verte wazig? Knijpt u veel met uw ogen om veraf beter te bekijken? Dan heeft u misschien last van bijziendheid, ook wel myopie genoemd. Bij deze oogafwijking wordt licht verkeerd afgebroken in het oog, waardoor u voorwerpen op een afstand niet scherp ziet. Dit kan erg lastig zijn tijdens de dagelijkse bezigheden zoals auto rijden, fietsen of sporten. In dit blog leggen wij de oorzaken van bijziendheid uit, en wat u hier tegen kan doen.

Wat is bijziend?

Bij een normaal oog gaan de lichtstralen naar binnen via het hoornvlies, en via de pupil naar uw ooglens. Hierin worden de lichtstralen gebroken, zodat ze samenvallen in 1 punt op uw netvlies. Uw netvlies bevindt zich achter in uw oog. Het punt waarop de lichtstralen samenvallen, noemt men het brandpunt. Als dit brandpunt op uw netvlies valt, ziet u scherp. Bij iemand die bijziend is, valt dit brandpunt voor het netvlies, waardoor u wazig ziet.

Oorzaken bijziendheid

Bijziendheid kan twee oorzaken hebben:

  1. Het oog is te lang. De lichtstralen buigen juist af, maar omdat het oog langer is dan normaal, valt het brandpunt voor het netvlies.
  2. Het ooglens is te bol. Hierdoor buigen de lichtstralen te sterk af en komt het brandpunt voor het netvlies te liggen.

Normaal zicht

Bijziend

Bijziend gecorrigeerd met bril

Het afbreken van het licht is weergegeven in bovenstaande vereenvoudigde illustratie. Het eerste oog laat een normale afbreking zien, waarbij het brandpunt (in de illustratie weergegeven met een stippellijn) op het netvlies achter in het oog valt. Bij de tweede afbeelding ziet u dat de lichtstralen elkaar raken achter het oog, waardoor het brandpunt voor het netvlies ligt. Bij de laatste afbeelding ziet u hoe door middel van een bril of lens de lichtstralen gecorrigeerd zijn, waardoor het brandpunt toch op het netvlies valt.

Behandeling bijziendheid

Ziet u ook in de verte wazig? Dan doet u er goed aan om langs te komen voor een oogmeting. Wij nemen alle tijd voor u, want u en uw ogen zijn uniek! Samen kijken we naar de klachten, wensen en de gezondheid van uw oog. Zo weet u zeker dat u met de juiste oplossing onze winkel weer verlaat. Neem contact met ons op, of maak nu uw afspraak.

Naast bijziendheid, is er ook verziendheid. Heeft u moeite met lezen of het bekijken van details dichtbij? Dan heeft u misschien hypermetropie.

Deel deze post